De koningin & maandverband

Gister (inmiddels eergister) ben ik een dag naar ‘the village’ van AASU geweest. Het plan was om er een nacht te blijven slapen en om vandaag weer terug naar huis te gaan, maar ’s ochtends kregen we een sms van Emily dat het niet mogelijk was om te blijven slapen. Christin (de vrouw van het dorpshoofd) haar dochter was namelijk ziek en met haar dochter in het ziekenhuis, de reden waarom ik niet kon blijven slapen begreep niemand eigenlijk maar we namen het maar voor lief.
Samen met Sofie en Christina zijn we rond een uur of 10 richting de grote markt gegaan. Hier achter is een taxi plaats waar we een matatu gepakt hebben richting Kamuli, om daar vervolgens een boda te pakken naar Chibujé.
Eenmaal uit de matatu had Sofie al een boda man geregeld die ons naar het dorp wilde brengen, alleen zouden we graag nog even lunchen voordat we gingen en besloten om een ‘Rolex’ te halen. (Dit is een soort van een gebakken ei met tomaat en ui in een pannenkoek achtig iets gewikkeld.. het smaakt in ieder geval beter als dat het klinkt of eruit ziet)
‘Onze’ boda gast besloot om ons een persoonlijke tour door Kamuli te geven, onbewust hoor, hij had in het begin namelijk geen flauw idee wat we bedoelden. Zo stonden we na een bezoek aan de supermarkt ergens midden op een markt om onze tomaten te halen, we hadden eenmaal gezegd dat er tomaten op een Rolex zitten. Na het nog een keer uitgelegd te hebben snapte de beste man dan ook eindelijk wat we nou echt wilden en leidde ons vervolgens naar een kraampje achter de taxi standplaats. Altijd leuk om een blokje om te lopen voor iets wat eigenlijk 30 meter verderop is.
Toen we alle drie een Rolex hadden, wat ook nog even tellen was aangezien de kok niet snapte dat als we alle drie een Rolex wilden hij er niet twee maar toch echt drie zou moeten maken, waren we dan eindelijk klaar om te gaan. Ohja ondertussen moesten we ook nog even een dronken man ontwijken die erg boos begon te schreeuwen tegen ons en waar we praktisch niet om heen konden. Op dat moment was ik erg blij dat er altijd wel wat lokale jongens zijn die je ‘beschermen’ door je aan je arm mee te nemen naar de boda en de dronken man toe te spreken en weg te jagen.
Héhé nu waren we echt ready to go, of terwijl petje op, zakdoek voor en gaan! Gelukkig was de rit naar het dorp dit keer fijner als de eerste keer. Waarschijnlijk komt dit nu ook omdat ik gek genoeg bomen, takken en bochten herkende en niet in de stress zat of we wel goed gingen. Onze boda mannen waren ook erg aardig en reden zeker niet te hard, nou ja op de heen weg in ieder geval. Onderweg voelde ik me af en toe net de koningin (vandaar deel één van de titel) bij iedere paar huisjes waren er wel kinderen (en ook volwassenen) die luid zingend, roepend en rennend naar de weg kwamen om ons te groeten.
Eenmaal in het dorp begonnen we met een paar foto’s naar iedereen gegroet te hebben, en konden vrijwel meteen (voor Ugandese begrippen) beginnen met het project. Arwin, de Canadese die praktisch in het dorp woont en soms ook in Jinja te vinden is, was vorige week al begonnen met het project en pakte dit deze week weer op. De les ging over ‘health care’ specifiek gezegd over hoe te handelen als je ongesteld bent. De klas bestond uit zon 30 meiden met verschillende leeftijden. Arwin heeft tijdens de eerste les al wat uitleg gegeven en dit keer gingen we verder met zelf wasbaar maandverband maken, (het tweede gedeelte van de titel). Eigenlijk kan je het maandverband zien als een soort van inlegbare luier voor volwassenen. Ze bestaan uit een groot stukje handdoek en een kleiner stukje die je erin oprolt als het ware en dan de buitenste einden vast maakt. Aan de zijkanten zitten een soort van vleugels, met aan de ene kant een knoopje en aan de andere kant een gleuf zodat het na gebruik ook ‘dicht geklapt’ kan worden. Jeetje wat ben ik blij dat we in Nederland of middelen beschikken die we na gebruik gewoon weg kunnen gooien zeg..
Tijdens de les hoorden we aardig wat lawaai en geschreeuw buiten, dus besloten we even te gaan kijken. Het bleek dat er een soort van gym klas gaande was, en er een estafette gehouden werd. Lachend en gieren stonden er meiden en jongens langs de kant om hen een te moedigen en een enkeling uit te lachen als hij uitgleed of niet goed oplette. Erg leuk om mee te maken dat ondanks de warmte (al was het ((gelukkig)) gister bewolkt) de kinderen toch nog zo enthousiast waren en dan ook echt hard konden rennen. Rond een uur of half 4 gingen we weer richting huis en konden daar gelukkig en douche nemen, wat erg fijn is na een stoffige en erg hobbelige rit terug!

3 gedachtes over “De koningin & maandverband

 1. O Lies, het was weer heel leuk om te lezen.
  Grappig een Rolex !
  Ik dacht aan een horloge merk ha ha 😂
  Blijf vooral genieten van dit soort uitstapjes
  👍😘😘😘😘😘👵👴

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s